• TBF DUYURU 12/2018 ATLARIMIZIN YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME | 12.01.2018

Sayın Kulüp Başkanlıkları,
Sayın At Sahipleri,
Sayın Sporcu ve Antrenörler,

Bildiğiniz üzere spor atlarımızın yurt dışı çıkışları için yapılan kan testleri ilgili makamlarca bir kaç haftadır durdurulmuş ancak Federasyonumuza hiçbir bilgilendirme, açıklama ve tebligat yapılmamıştır.

Söz konusu vakanın görsel medyada yayınlandığı andan itibaren ilgili makamlarla temasta olunmasına rağmen konu hakkında detaylı ve resmi bir yanıt alınamaması nedeniyle bu süre içinde federasyonumuz herhangi bir resmi açıklama yapmaktan kaçınmıştır.

Yetkililerden alınan son bilgilere göre:
2017 Ekim ayında İstanbul ilinin Adalar bölgesinde yapılan rutin kontroller sırasında Büyükada’da mevcut bir fayton atında ruam tespit edilmiş ve Adalar bölgesi, ilgili kanun ve yönetmelik gereğince İstanbul Tarım İl Müdürlüğü tarafından karantina altına alınmış ve bölge tek tırnaklı hayvan giriş çıkışına kapatılmıştır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konu ile ilgili Hastalık Durum Sonuç Raporunu 12.12.2017 tarihinde Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Avrupa Birliği (AB) ilgili birimine bildirilmesinden sonra; AB Hayvan Sağlığı Komisyonunca ülkemizin tamamından AB ülkelerine Tek Tırnaklı hayvan ve semen ithalatı 6 ay süreyle durdurulmuştur. 

Hastalığın Adalar bölgesinde kontrol altına alınarak sonuçlandırılması ve kayıtlı spor atlarımızı hiç bir şekilde etkilememesi nedeniyle ve sporcularımızın atları ile uluslararası yarışmalara katılabilmesini teminen konu Bakanlık ilgili birimleri, TJK, İstanbul Tarım İl Müdürlüğü ilgili tüm taraflar ile görüşülmüş ve istişareler yapılmıştır.

Konunun ülkemizdeki muhatabı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğu için ve AB nezdinde girişimde bulunacak olan makamda o olduğu için Bakanlığın en üst yetkili kişisi olan Müsteşarından randevu alınmış olup talebimiz kendisine aktarılacaktır.

Sorunun çözümünün en kısa sürede sağlanmasına yönelik olarak Uluslararası Federasyona da (FEI) bilgi verilmiş ve AB ilgili birimleri nezdinde girişimde bulunarak FEI kayıtlı spor atlarımız ile ilgili bir risk olmadığının bildirilmesi ve Türk makamlarının taleplerine öncelikle cevap verilmesinin sağlanması istenmiştir.

Ayrıca sportif temaslarımızın en yoğun olduğu Bulgaristan Binicilik Federasyonu kanalı ile 2018 Haziran sonuna kadar AB komisyonu dönem başkanlığını yürütecek olan Bulgar makamları da bilgilendirilmiş ve uygulamanın en kısa sürede sonlandırılması için ilgi ve katkıları talep edilmiştir.

Saygılarımızla

TBF